Dit kind beweegt anders. Help ! Is er wat neurologisch aan de hand?
Zonder zenuwstelsel, geen beweging ! De aanleg en rijping van het zenuwstelsel maakt dat kinderen kunnen gaan bewegen en naarmate ze ouder worden, steeds meer en complexere beweegmogelijkheden krijgen. Dit maakt dat het kind de wereld kan gaan verkennen, zich kan verplaatsen en plezier kan beleven door middel van samenspel, sport en hobby.
Een verstoring van deze aanleg en rijping van de hersenen kan maken dat kinderen moeite hebben met bewegen. Dan krijgt u de vraag wat er met het kind aan de hand is? Misschien is het wel een neurologisch probleem, hoe zat dat ook al weer? Aan de hand van diverse video’s gaan we samen kijken naar kinderen die anders bewegen en krijgt u handvatten hoe u een neurologisch probleem kunt herkennen. Zodat u kind en gezin de juiste weg kan wijzen naar een optimale manier van bewegen en het hebben van fun, fitness, family en friends !
Spreker:
Jolanda Schieving, kinderneuroloog Amalia kinderziekenhuis/Radboudumc
Kinderkanker: hoe herken je een solide tumor op tijd?
In een interactieve sessie (workshop of symposium kan beiden, dan passen we format aan) ga je aan de slag met casuistiek rondom kinderen met uiteindelijk een solide tumor. Echter, kanker lijkt in het begin op niet maligne aandoeningen. Wanneer moet je aan een solide tumor denken: welke rode vlaggen zijn er, welke diagnostiek kan je zelf doen en hoe bespreek je een verdenking op een maligniteit met kind en ouders in jouw spreekkamer? Aan het einde is er een korte presentatie welke diagnostiek en behandeling gedaan worden na verwijzing en hoe de prognose van een kind met een solide tumor is.
Endocrinologie on the move, get the groove. Move it fast or slow, or let it go?
Aan de hand van mooie interactieve casuïstiek wordt stil gestaan bij twee verschillende problemen binnen de kinderendocrinologie, uiteraard geheel in het thema; “Move it fast or slow, or let it go?“.
Het symposium wordt verzorgd door een jonge collega (AIOS), algemeen kinderartsen met veel ervaring binnen de kinderendocrinologie in de periferie en een academisch kinderendocrinoloog. Hierdoor komt een korte opfrisser van de basiskennis aan bod maar gaan we ook de diepte in, natuurlijk gericht op de algemene kinderarts. In het eerste deel van het symposium wordt het probleem micropenis bij de neonaat besproken. Moet de dokter ‘fast or slow’ bewegen? De micropenis kan een zeer belangrijke clue zijn waarbij snel handelen van de kinderarts is vereist in de acute setting van de opvang van een neonaat. Maar er kan ook bij adequaat nameten sprake zijn van een normale penis. In het tweede deel van het symposium wordt neonatale Graves besproken. In de algemene praktijk zijn er vaker consulten omdat moeder antistoffen tegen de TSH-receptor heeft. Een duidelijk protocol voor follow-up van de neonaat zal worden besproken, want moet er direct na de geboorte 'slow or fast' gehandeld worden? Dit om overdiagnostiek te voorkomen en zo niet onnodig het kraambed te verstoren. Echter, neonatale Graves kan ook zeer ernstig verlopen wat we zullen illustreren aan een indrukwekkende casus die u niet wilt missen. Hoe interpreteer je die bloeduitslagen eigenlijk; gaat de patiënt ‘slow or fast’? En wat zijn de gevolgen voor het kind zowel intra-uterien als postnataal wanneer de neonatale Graves niet ontdekt en/of behandeld wordt?
Voorzitter: Gerdine Kamp, kinderarts, Tergooi MC
Sprekers:
- Mariette van Ravenhorst, AIOS, Amsterdam UMC
- Ellen Bannink, kinderarts, Tergooi MC
- Gerdine Kamp, kinderarts, Tergooi MC
- Sander Garrelfs, kinderendocrinoloog, Amsterdam UMC
Sport en fysieke activiteit het belang en de risico's bij gezonde en zieke kinderen
Leren bewegen als kind helpt een kind gezonder en gelukkiger te worden. Sport is daarnaast een belangrijke sociale activiteit. Sporten brengt echter ook risico's mee en sportletsels bij kinderen zijn geen sportletsels van kleine volwassenen. Ze behoeven een geheel eigen aanpak en behandeling door fysieke en fysiologische processen die met de groei samenhangen.
Tijdens de presentatie van het effect van topsport op kinderen zullen we ingaan op hoe het is om op te groeien in de topsport. Voordelen, risico’s en bedreigingen zullen vanuit verschillende invalshoeken belicht worden.
Tenslotte groeit in Nederland 14% van de kinderen op met een chronische ziekte. In aantallen gaat dit om tenminste 500.000 kinderen. Deze kinderen geven aan een verminderde kwaliteit van leven te hebben met name door problemen op het gebied van algemeen gezondheidsfunctioneren en fysiek functioneren. Zij voelen zich om verschillende redenen beperkt in het deelnemen aan sport en het meedoen aan bewegingsactiviteiten. Hoe kunnen we zorgen dat deze kinderen toch voldoende fysiek actief zijn en mogelijk ook gewoon kunnen sporten?
Sprekers:
- Frank Loeffen, sportarts, Xpert Clinics
- Marijke Thunnissen, sportarts, Het Groene Hart Ziekenhuis
- Elisabeth Scheffers, PhD, Erasmus MC
- Inge van den Berg, sportarts, Erasmus MC
Het verdriet van de wetenschap
Prof dr Trudy Dehue, emeritus hoogleraar wetenschapstheorie en wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit Groningen
Het verdriet van de wetenschap is dat ze slechts wordt bewonderd om wat ze niet kan zijn.
Feiten en normen zijn immers niet echt gescheiden van elkaar en zelfs het beste wetenschappelijke onderzoek kan de werkelijkheid niet weerspiegelen.
Wie bijvoorbeeld het aantal kinderen bepaalde dat in armoede leeft, heeft eerst een definitie gekozen van wat als armoede telt. En wie scholieren met adhd in een hersenscanner onderzoekt, hanteerde maatstaven voor wat als een (en specifiek deze) stoornis geldt.
De gekozen statistische technieken en meetmethoden zijn eveneens medebepalend voor de uitkomsten van onderzoek. En dat alles is vooral van groot belang omdat onderzoeksuitkomsten wel harde werkelijkheden kunnen wórden als de realiteit ernaar wordt ingericht.
Trudy Dehue verdedigt daarom een meer realistisch beeld van wetenschap, dat zowel bevrijdend als meer democratisch is.
Biografie:
Prof dr Trudy Dehue (1951) was tot haar emeritaat hoogleraar wetenschapsonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2009 was ze gast bij VPRO Zomergasten en daarna bleef ze een veelgevraagd auteur en spreker over de totstandkoming van wetenschappelijke feiten. In 2019 ontving ze de prestigieuze Akademiepenning van de KNAW vanwege haar bijzondere betekenis voor de wetenschap in Nederland. Zie ook trudy.dehue.nl.
Foto Inge Hoogland KNAW
Discriminatie in de zorg: ‘Je mag ook niks meer zeggen’
Discriminatie vormt tot op de dag van vandaag een uitdaging in ons zorglandschap, hoewel het bij wet verboden is en in strijd met de artseneed. Het uit zich zowel op individueel als op institutioneel niveau. Individuele discriminatie betreft directe, persoonlijke ervaringen met ongevoelige opmerkingen, negatieve bejegening, uitsluiting, micro-agressie of zelfs (dreigen met) geweld. Institutionele discriminatie daarentegen is vaak onzichtbaar en verankerd in de dagelijkse werking van zorginstellingen. Voor degenen die gediscrimineerd worden is het een bron van pijn, stress en trauma en resulteert het in het gevoel er niet bij te horen of niet volwaardig mee te doen. Onderzoek toont aan dat discriminatie niet alleen het welzijn van patiënten en zorgverleners schaadt, maar ook de kwaliteit, toegang tot en de uitkomst van zorg negatief beïnvloedt. Discriminatie, het anders behandelen, achterstellen of uitsluiten van mensen op basis van persoons- of groepskenmerken, vindt vaak plaats op basis van vooroordelen en stereotypering. Vooroordelen kunnen zowel bewust (expliciete bias) als onbewust (impliciete bias) voorkomen. Zorgverleners en zorginstellingen moeten zich bewust worden van hun eigen expliciete en impliciete bias, evenals van structurele uitsluitingsmechanismen die onbedoeld in stand worden gehouden. Dit symposium biedt de mogelijkheid om meer te leren over expliciete en impliciete bias en hoe deze de zorg beïnvloeden. Je krijgt concrete handvatten en praktische tips om discriminatie in de zorg bij jezelf én bij anderen te herkennen en hoe dit bespreekbaar te maken. Zo werken we samen aan een gelijkwaardig zorgsysteem.
Voorzitter: Jaime Smal, kinderarts-neonatoloog UMCU, tevens opleider kindergeneeskunde UMCU
Sprekers:
- Gönül Dilaver opleidingsdirecteur biomedische wetenschappen UMCU, hoogleraar inclusief hoger onderwijs
- Sjanna Besteman, kinderarts Amsterdam UMC
Geneesmiddeltekorten in de kindergeneeskunde
Kinderartsen worden in toenemende mate geconfronteerd met geneesmiddel tekorten. Alhoewel de oorzaken van die tekorten niet wezenlijk anders zijn dan bij volwassenen, worden de oplossingsrichtingen bemoeilijkt door de specifieke behoeften en beperkingen ten aanzien van de formulering van geneesmiddelen. In deze sessie wordt de keten van geneesmiddelvoorziening toegelicht en worden oplossingsrichtingen vanuit de overheid en de praktijk gepresenteerd.
Voorzitters: Sinno Simons, kinderarts/neonatoloog, Erasmus MC en Tjitske van der Zanden, Erasmus MC
Sprekers:
- Rob Moss, apotheker, Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen
- Robert Flint, ziekenhuisapotheker, Erasmus MC
- Feyzullah Mermi, apotheker, Farmanco/ KNMP
Passende en inclusieve zorg in de kindergeneeskunde voor kinderen die opgroeien in armoede
In Nederland is een grote groep ouders en kinderen die meer passende en inclusieve zorg nodig heeft. Dit betekent dat er gestreefd moet worden naar een gelijke toegang tot zorg en verbetering van gezondheids-uitkomsten voor alle patiënten. De focus ligt op gezinnen met laaggeletterdheid, culturele diversiteit en armoede. De focus in dit symposium ligt op het thema armoede. Geboren worden en opgroeien in armoede heeft een negatieve invloed op de gezondheid en de ontwikkeling van kinderen. Langdurige armoede leidt in gezinnen tot chronische stress. Op korte termijn kan dit leiden tot ongezonde leefstijl en isolatie en op lange termijn heeft dit effect op de ontwikkeling van de hersenen wat zich kan uiten in slechtere schoolprestaties, probleemgedrag, voortijdig schoolverlaten en jeugdcriminaliteit. Ook kan armoede leiden tot gezondheidsklachten die onvoldoende behandeling krijgen doordat ouders zorg mijden en medicatie (of reiskosten) niet willen of kunnen betalen. Vroegtijdige interventies bij kwetsbare jonge gezinnen kunnen duidelijk effect hebben op de uitkomst voor het kind. In het ErasmusMC-Sophia Kinderziekenhuis is begin 2025 in samenwerking met de gemeente Rotterdam een pilot gestart op de afdeling kindergeneeskunde waarbij voorafgaande aan het bezoek aan de polikliniek gevraagd wordt aan ouders een vragenlijst in te vullen over geldzorgen (de FRIQUEST vragenlijst). Met het gebruik van FRIQUEST kunnen geldzorgen gesignaleerd worden en worden er ook concrete handvatten geboden om de ouders&patient verder te helpen. In dit symposium willen we stil staan wat wij als kinderarts kunnen betekenen als het gaat om passende en inclusieve zorg met de focus op armoede.
Voorzitters:Brita de Jong, kinderarts sociale pediatrie, Frisius MC en
Koen Joosten, kinderarts intensivist, ErasmusMC
Sprekers:
- Nicole Lucassen, bijzonder hoogleraar Kinderarmoede, Erasmus University Rotterdam
- Kim Houben, adviseur financiële gezondheid, NCJ
- Lequisha Suisse, adviseur persoonsgerichte zorg, Erasmus MC
Goede registratie is jouw toekomst
Maak jij je zorgen over de toekomst van de zorg met de voortdurende stijging van zorgkosten en wil jij invloed uitoefenen op hoe dit jouw vak beïnvloedt? Tijdens dit symposium krijg je inzicht in jouw rol als arts, in het complexe speelveld waar financiën en zorg samenkomen. Het financiële aspect van ons vak is voor velen onbekend terrein. Echter, het begrijpen van de organisatie en financiering van zorg is cruciaal om ons beroep goed te blijven uitoefenen. De Beroepsbelangencommissie (BBC) van de NVK staat aan de frontlinie van deze vraagstukken en onderhoudt nauw contact met sleutelspelers in het zorglandschap, waaronder de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Een actueel onderwerp dat de BBC bezighoudt, en waar jij vast ook vragen over hebt, is 'registreren'. Waarom is het belangrijk om dagelijks je ‘medebehandeling’ vast te leggen, en maakt het écht uit of je al je verrichtingen registreert? Wij lichten aan de hand van interactieve voorbeelden toe waarom registratie cruciaal is voor een financieel gezonde werkomgeving, waarbij er voldoende ruimte is voor al jouw prangende vragen. Ook delen we de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van passende zorg in relatie tot de bekostiging hiervan. Hoe ga je bijvoorbeeld om met een passende zorg initiatief, waarvan we weten dat dit de beste zorg is, maar waar een mindere vergoeding tegenover staat? Met de stijgende zorgkosten is financiële gezondheid belangrijker dan ooit. Doe mee en ontdek jouw rol in het vormgeven van de toekomst van de kindergeneeskunde!
Sprekers:
- Paul de Laat, kinderarts Franciscus Gasthuis & Vlietland/voorzitter Beroepsbelangencommissie NVK
- Harmen Haanstra, kinderarts Maasziekenhuis Pantein/lid Beroepsbelangencommissie NVK
Ook dit jaar weer een verrassend programma op woensdagavond: de Grote Generatieshow!
Momenteel zijn er vijf generaties op de werkvloer; uniek in de geschiedenis. Dat is goed nieuws, want elke generatie brengt iets goeds, maar hoe haal je het beste uit al die generaties samen?
Een goede samenwerking tussen jonge en ervaren collega’s is belangrijker dan ooit vanwege de krapte op de arbeidsmarkt maar ook omdat de wereld steeds sneller verandert. Om bij te blijven heb je jonge en ervaren collega’s nodig die samenwerken vanuit ieders kracht.
De Grote Generatieshow is een interactieve bedrijfstheatervoorstelling over generatiediversiteit. Met een acteur uit elke generatie telt iedereen mee. Op een interactieve manier leer je wat generaties eigenlijk zijn en hoe je de voordelen van generatiediversiteit elke dag kunt benutten. De show creëert nieuwsgierigheid, begrip en respect voor de diverse achtergronden en leidt je naar energiek en innovatief samenwerken. Zo benut je de kracht van elke generatie!
Diner en avondprogramma van 18.30 - 21.30 uur. Aparte inschrijving voor de avond is vereist en kan via het registratieformulier.
Vrije Voordrachten: Neonatologie on the move
Intranasale celtherapie voor een perinataal herseninfarct (PASSIoN-studie): veiligheid en ontwikkeling van het kind na 2 jaar
Nienke Wagenaar, afdeling neonatologie, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Brain Center en Wilhelmina Kinderziekenhuis, Universiteit Utrecht, Utrecht
ECG monitoring via transcutane elektromyografie - Bambi belt studie
Julie Lateur, AIOS Kindergeneeskunde, Jeroen Bosch Ziekenhuis, 's-Hertogenbosch
Universele transcutane bilirubinescreening in de eerste lijn om ernstige hyperbilirubinemie te verminderen: een ‘factorial stepped-wedge’ cluster gerandomiseerd onderzoek
Berthe van der Geest, afdeling Intensive Care Neonatologie en Kinderen, Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis, Rotterdam
De impact van de toedieningsroute van antibiotische therapie op het ontwikkelende neonatale darm microbioom
Fleur Keij, afdeling Intensive Care Neonatologie en Kinderen, Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis, Rotterdam
NODOK: wat levert het op?
Dit symposium bestaat uit twee interactieve lezingen met een afsluitende paneldiscussie. In het eerste gedeelte wordt besproken hoe de NODOK procedure werkt, wat deze de afgelopen acht jaar heeft opgeleverd aan doodsoorzaken, meerwaarde van de diagnostiek met daarbij inbegrepen genetische uitkomsten en modifiable factors. In het tweede gedeelte wordt besproken hoe ouders het beste ondersteund kunnen worden, na het plotselinge verlies van hun baby.
Lezing 1:
- Senior: Patrycja Puiman, kinderarts Erasmus MC vice-voorzitter NODOK
wetenschapscommissie
- Junior: Annelotte Pries, PhD en ANIOS kindergeneeskunde, Erasmus MC Sophia
Lezing 2:
- Senior: Monique L’Hoir, klinisch pedagoog, onderzoeker Wageningen University & Research en psychotherapeut (niet uitvoerend) en ervaring met ouders van wie hun baby plotseling is overleden
Panel discussie door bovenstaande sprekers
PROMs in de praktijk
Patient-Reported Outcome Measures (PROMs) zijn vragenlijsten die het functioneren van een kind op fysiek, mentaal en sociaal gebied in kaart brengen. PROMs bieden een krachtige manier om de stem van het kind en gezin te integreren in de kindergeneeskundige praktijk, zowel op individueel niveau tijdens het poliklinisch consult als voor de evaluatie van zorgprocessen. De NVK wil het gebruik van de recent ontwikkelde generieke PROM landelijk faciliteren. In deze interactieve sessie nemen we je mee in de wereld van PROMs: van de wetenschappelijke basis en de totstandkoming van het adviesrapport ‘Generieke PROMs voor kinderen’, tot inspirerende succesverhalen en de uitdagingen uit de praktijk. Experts delen hun inzichten over de ontwikkeling en wetenschappelijke basis van PROMs. We staan stil bij het onderscheid tussen gebruik in zorg en onderzoek. Aan de hand van praktijkvoorbeelden laten we zien hoe PROMs bijdragen aan Samen Beslissen en multidisciplinaire samenwerking. Ook leggen we uit wat belemmerende en bevorderende factoren zijn bij het implementeren van PROMs in de dagelijkse zorg. Interactieve tools stemmen de sessie af op jouw vragen en behoeften. Je leert hoe PROMs de zorg naar een hoger niveau kunnen tillen, maar ook hoe je barrières rond implementatie kunt overwinnen. Daarnaast krijg je herkenbare casuïstiek te zien: zowel succesverhalen als momenten waarop PROMs minder effectief bleken. Aan het einde van deze sessie begrijp je hoe PROMs bijdragen aan waardegedreven zorg en beschik je over concrete handvatten om morgen al een verschil te maken in jouw praktijk. Zo worden PROMs de bakens voor een kindgericht zorgtraject.
Voorzitter: Christiaan van Woerden, kinderarts, Bravis
Sprekers:
- Emma Berkelbach van der Sprenkel, AIOS kindergeneeskunde, PhD-student, WKZ/UMC Utrecht
- Hedy van Oers, assistant professor, EKZ/Amsterdam UMC
- Lotte Haverman, GZ-psycholoog, Hoofd Sectie Pediatrische Psychologie Research, EKZ/Amsterdam UMC
- Sanne Nijhof, kinderarts sociale pediatrie, associate professor, WKZ/UMC Utrecht
Eczeembehandeling ontrafeld: Feit of fictie?
Mogelijk gemaakt door: Viatris
Constitutioneel eczeem treft veel jonge kinderen, maar calcineurineremmers zoals pimecrolimus zijn ondanks aanbevelingen weinig bekend onder kinderartsen. Waarom? Tijdens deze sessie bespreken we inzichten uit de PETITE-studie en de consensus van Luger et al. (2021), die de veiligheid en effectiviteit van pimecrolimus benadrukken. Ontdek hoe deze behandeling een veilige en praktische oplossing biedt voor eczeem, en krijg concrete tools om het vertrouwen bij ouders én betere behandelresultaten te realiseren.
Spreker:
Bas Wind, dermatoloog, Bergman Clinics
-
Ontvangst / Registratie08:00 - 09:00
-
Opening09:00 - 09:15
-
Plenaire sessie09:15 - 10:15
-
Koffie/theepauze10:15 - 10:45
-
Sessie ronde 110:45 - 11:45
-
Wissel11:45 - 12:00
-
Sessie ronde 212:00 - 13:00
-
Lunchpauze13:00 - 14:00
-
Sessie ronde 314:00 - 15:00
-
Koffie/theepauze15:00 - 15:30
-
Sessie ronde 415:30 - 16:30
-
Wissel16:30 - 16:45
-
Plenaire sessie & Afsluiting16:45 - 17:30
-
Borrel17:30 - 18:30
-
Opening NVK Congres 202509:00 - 09:15
-
Opening NVK Congres 2025: Move It!09:00 - 09:15
-
Simon van Creveld Lezing09:15 - 10:15
-
Koffie/theepauze10:15 - 10:45
-
Dit kind beweegt anders. Help !10:45 - 11:45
-
Wissel11:45 - 12:00
-
Kinderkanker: hoe herken je een solide tumor op tijd?12:00 - 13:00
-
Lunchpauze13:00 - 14:00
-
Endocrinologie on the move, get the groove14:00 - 15:00
-
Koffie/theepauze15:00 - 15:30
-
Sport en fysieke activiteit het belang en de risico's bij gezonde en zieke kinderen15:30 - 16:30
-
Wissel16:30 - 16:45
-
Het verdriet van de wetenschap16:45 - 17:30
-
Koffie/theepauze10:15 - 10:45
-
Discriminatie in de zorg:10:45 - 11:45
-
Wissel11:45 - 12:00
-
Geneesmiddeltekorten in de kindergeneeskunde12:00 - 13:00
-
Lunchsymposium13:00 - 13:15
-
Lunchpauze13:00 - 14:00
-
Passende en inclusieve zorg in de kindergeneeskunde14:00 - 15:00
-
Koffie/theepauze15:00 - 15:30
-
Goede registratie is jouw toekomst15:30 - 16:30
-
Wissel16:30 - 16:45
-
De Grote Generatieshow!18:30 - 21:30
-
Koffie/theepauze10:15 - 10:45
-
Vrije Voordrachten: Neonatologie on the move10:45 - 11:45
-
Wissel11:45 - 12:00
-
NODOK: wat levert het op?12:00 - 13:00
-
Lunchpauze13:00 - 14:00
-
PROMs in de praktijk14:00 - 15:00
-
Koffie/theepauze15:00 - 15:30
-
Eczeembehandeling ontrafeld: Feit of fictie?15:30 - 16:30
-
Wissel16:30 - 16:45